Do Rozprávky 2011 sa zapojili mladí literáti a výtvarníci s 284 prácami

11.10.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 11. októbra (TASR) - Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou dnes privítala na svojej pôde pri príležitosti vyhodnotenia autorskej súťaže Rozprávky 2011 takmer 90 žiakov a pedagógov základných škôl (ZŠ). Odborná porota vybrala spomedzi 284 zaslaných literárnych a výtvarných prác najlepších rozprávkarov či ilustrátorov, ale aj tých, ktorí zaujali porotcov štýlom autorského čítania.
Súťaž pre deti a mládež Rozprávky 2011 sa uskutočnila v rámci projektu s názvom Čítačka s písačkou, ktorý realizovala v uplynulých mesiacoch knižnica s podporou Ministerstva kultúry SR. Súťažná porota hodnotila 185 výtvarných a 99 literárnych prác, ktoré vytvorili žiaci ôsmich základných škôl.
\"Oproti minulému školskému roku bol zaznamenaný značný nárast počtu výtvarných prác. Porota konštatovala, že napriek tomu, že literárnych prác prišlo menej ako vlani, kvalitatívne boli na vyššej úrovni,\" informovala TASR riaditeľka Hornozemplínskej knižnice Emília Antolíková.
Ako dodala, hodnotenie literárnej časti súťaže mala na starosti spisovateľka Alžbeta Verešpejová, výtvarné práce posudzovala zástupkyňa súkromnej umeleckej školy Mária Križalkovičová a o poradí víťazov autorského čítania rozhodla pedagogička Juliana Melková.
Za poéziu získali popredné miesta podľa ročníkov jednotlivých ZŠ Ľubomír Jurčišin, Katarína Mydlová, Lucia Olčáková, Radoslava Bodnárová a cenu za kolektívnu tvorbu dostala skupina žiakov vranovskej Spojenej školy internátnej. S prózou boli najúspešnejší Andrea Krankotová, Peter Kobík, Juraj Ficko, Michaela Maselková a Júlia Ajbenová. Posledná menovaná spolu s Katarínou Mydlovou zároveň skončili ako najúspešnejšie za svoj prednes v kategórii autorského čítania.
Po dnešnom vyhodnotení sú známi aj víťazi výtvarnej súťaže za jednotlivé školské zariadenia. Sú medzi nimi Simon Kentoš, Edita Kentošová, Martin Demčák, Tatiana Sabová a za kolektívne práce skupiny žiakov zo Spojenej školy internátnej, Základnej školy Lúčna, ZŠ Sídlisko II, ZŠ Juh, ZŠ Bernoláková a ZŠ Bystré. 
 

Vyberte región